czwartek, 9 sierpnia 2012

babeczki z porzeczkami

Ostatnio robiłyśmy z córeczką babeczki z czerwoną porzeczką. Słodkości tak dobrze się nam udały, że trzeba było jeszcze zrobić drugą turę. Przepis pochodzi z bloga Margarytki.


Potrzebne będą:
- mąka (2szkl. / ja zamiast tradycyjnej szklanki używam kubka)
- cukier (3/4szkl.)
- proszek do pieczenia (1 łyżeczka)
- soda oczyszczona (pół łyżeczki)
- sól (szczypta)
- jajka (2 szt.)
- olej (pół szklanki)
- mleko (1szkl.)
- porzeczki (dowolna ilość)
- brązowy cukier (dowolna ilość)



Najpierw w dwóch oddzielnych miskach mieszamy składniki suche i mokre.


 Potem do suchych wlewamy mokre i mieszamy niezbyt dokładnie, ale do połączenia się składników. Masę wlewamy do foremek. Najpierw łyżeczkę na dno, potem kładziemy porzeczki i dopełniamy masą. Wierzch posypujemy łyżeczką brązowego cukru. Nie pytajcie mnie dlaczego akurat cukier brązowy a nie zwykły. Mnie smakują właśnie takie, a że cukru brązowego używam rzadko, to mam okazje go do czegoś wykorzystać.




 A po robocie i posprzątaniu całego majdanu.... chwila z owocową herbatką i babeczkami :))




4 komentarze:

  1. Korzystam z tego samego przepisu...ja w zależności od nastroju wrzucam do środka:jagody, borówki, kawałki czekolady, jabłka lub cokolwiek innego na co najdzie mnie ochota. Z porzeczkami nie jadłam..na pewno pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyślę Tobie coś miłego ,
    promyk słonka na błękicie
    By Ci uprzyjemniał życie
    Krople rosy na trawniku
    szczęścia dadzą Ci bez liku
    śpiew słowika nad Twą głową
    Uśmiech, całus, dobre słowo
    I życzenia z serca mego
    Dnia miłego i pięknego

    Serdecznie pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają bardzo apetycznie, noi nadają sie dla maluchów :-) Spróbuję.
    Ja dzisiaj piekłam misie-biszkopciki z czekoladą (takie Lubisie dla ubogich :-)
    Pozdrawiam ciepło!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...